Gilmore Girls – Season 1

Persoonlijk keek ik Gilmore Girls altijd met mijn moeder. Iedere avond zaten we voor de tv een nieuwe aflevering te kijken. Tot op een dag, de dag wanneer het kerstavond was. Toen lag de volledige dvd collectie van Gilmore Girls onder de boom! We gingen alle afleveringen, stuk voor stuk, nogmaals bekijken. Niet in één avond natuurlijk, maar we waren er wel zo doorheen! Nu had ik pas geleden weer de drang om de serie te gaan kijken, dus dat ben ik ook gaan doen. Zo kan ik ze ook makkelijker reviewen, dan zitten ze weer vers in m’n geheugen!

GG01
Bron Foto: images4.fanpop.com

Het verhaal

Gilmore Girls seizoen 1 gaat over de 32-jarige Lorelai en haar 16-jarige dochter, Rory. Zij zijn de Gilmore Girls. Ze kunnen elkaar alles vertellen en kunnen heel goed met elkaar omgaan. Daarom zijn het ook de beste vriendinnen. Lorelai heeft Rory in haar eentje opgevoed omdat ze op haar 16-jarige leeftijd niet wou trouwen met haar vriend, Christopher. Ze is het huis uitgegaan omdat er veel ruzie om was. Lorelai is terecht gekomen bij een ‘inn’ waar ze met Rory in het schuurtje heeft gewoond voor een paar jaar. Wat Lorelai vooral wil is dat Rory niet dezelfde fouten maakt als die zij vroeger heeft gemaakt, zoals zwanger raken op haar zestiende.

De Gilmore Girls wonen in Stars Hollow, een dorpje waar alle inwoners door en door nieuwsgierig zijn. Ze weten dan ook ongeveer alles van elkaar. Lorelai en Rory gaan iedere dag naar ‘Luke’s Diner’ waar ze (volgens Lorelai) de beste koffie hebben.

Het eerste seizoen is uit 2000/2001.

GG05

De afleveringen

01. Pilot

Rory: So do you like cake?
Dean: What?
Rory: They make really good cakes here. They’re very… round.
Dean: Okay, I’ll remember that.
Rory: Good. Make a note. You wouldn’t want to forget where the round cakes are

Rory wordt aangenomen op Chilton. Ze wou dit altijd heel graag, totdat ze een jongen ontmoette, Dean. Ze heeft ineens geen zin meer om te gaan. Ondertussen heeft Lorelai al geld geleend van haar ouders zodat Rory naar Chilton kan. Rory heeft geen andere keus, of ze nu wilt of niet.

02. The Lorelai’s First Day at Chilton

Lorelai: (to Emily) Well, we like our internet slow, ok. We can turn it on, walk around, do a little dance, make a sandwich. With DSL there’s no dancing, no walking and we’d starve. It’d be all work and no play. Have you not seen The Shining, Mom?

Rory’s eerste dag op Chilton loopt niet helemaal lekker. Ze maakt perongelijk een groot project kappot van een klasgenoot, Paris. Vanaf dat moment probeert Paris, Rory’s leven zuur te maken. Ondertussen bemoeid Emily (Lorelai’s moeder) zich met alles wat met Rory te maken heeft.

03. Kill Me Now

Lorelai: I’m talking about that you take my sweaters and you wear them and you stretch them out.
Rory: I couldn’t possibly stretch them out! Your boobs are way bigger than mine.
Lorelai: That is not true.
Rory: Yes it is.
Lorelai: Your boobs are totally bigger than mine!
Rory: You’re crazy!

Voor school moet Rory een sport beoefenen. Ze kiest ervoor om te gaan golven, omdat haar opa dit ook doet. Ze gaat met hem mee naar de golfclub en is er zelf verbaasd over dat het zo leuk is. Loralai moet een bruiloft regelen voor een wel heel verwende tweeling. Kan ze het regelen of worden de eisen te veel?

lorelai1

Bron Foto: peoplequiz.com

04. The Deer Hunters

Rory: Oh my God, I just got hit by a deer!
Lane: You hit a deer?
Rory: No, I got hit by a deer!
Lane: How do you get hit by a deer?
Rory: I was at a stop sign and it hit me.

Rory heeft een 5 gehaald voor haar Engelse opstel. Ze is er helemaal van ondersteboven omdat ze nog nooit een 5 heeft gehaald. Ze denkt dat ze niet geschikt is voor Chilton. Wat er ook nog wel bij kan, is dat ze te laat is voor een Engelse test, waar ze heel hard voor heeft geleerd. Ze mag het klaslokaal niet meer binnen om te test te maken. Lorelai is hier boos over en zoekt het hoofd van de school op.

05. Cinnamon’s Wake

Babette: I never thought a man would ever even want me.
Lorelai: I know the feeling.
Babette: Oh, please, with that ass? Gimme a break.

De kat van de buren is overleden. Iedereen uit het dorp was erg gehecht aan de kat Cinnamon. Hierdoor loopt Lorelai haar date mis met Rory’s leraar, Max Medina. Lorelai zit erover in dat ze nog niks tegen Rory heeft verteld wat betreft haar leraar ‘daten’. Maar ze merkt wel dat Rory ook een geheim bewaard, genaamd Dean.

06. Rory’s Birthday Parties

Luke: She’s not here yet.
Lorelai: Alright. Well, you’ll have to entertain me until she arrives. Okay, Burgerboy! Dance!

Rory’s grootouders organiseren voor haar een verjaardagsfeestje, zonder dat Rory er iets van af weet. Ze is er helemaal niet blij mee omdat al haar klasgenoten zijn uitgenodigd die ze niet mag. Het is een heel chic feestje. Het enige wat het nog goed kon maken is haar verjaardagsfeestje dat ze zelf heeft georganiseerd. Het was heel gezellig en op het eind komt er zelfs een speciaal iemand langs.

Rory1
Bron Foto: fanpop.com

07. Kiss and Tell

Lorelai: He kissed you and you said ‘thank you’?
Rory: Yes.
Lorelai: Well that was very polite.

Voor het eerst in haar leven, wordt Rory gekust. Gekust door Dean. Ze is tot over haar oren verliefd op hem. Lorelai vind het echter raar dat Rory haar niks verteld heeft, omdat ze elkaar altijd alles vertellen. Rory wist niet goed hoe ze het moest vertellen, ze was een beetje onzeker. Lorelai nodigt Dean uit voor een filmavondje. Hoe zal dit aflopen?

08. Love & War & Snow

Lorelai: Michel, it’s the first snowfall of the season. It’s very lucky! Make a wish!
Michel: Get away from me.
Lorelai: Oh, you’re not supposed to say it out loud.

De eerste sneeuw valt en Lorelai is helemaal gelukkig, want dit is haar favoriete seizoen van het jaar. Door de hevige sneeuwval zit Rory vast bij haar grootouders en moet ze daar de nacht doorbrengen. Lorelai komt Max tegen in Stars Hollow, hij zit daar vast vanwege de sneeuw. Dit is de kans om hun eerste date in te halen.

09. Rory’s Dance

Emily: What are you doing?
Lorelai: I’m taking out the avocado.
Emily: Since when don’t you like avocado?
Lorelai: Since I said “Gross, what is this?” and you said “Avocado”.

Op Chilton wordt er een dansfeest georganiseerd. Rory heeft eerst geen zin om te gaan omdat ze niet van dansen houdt. Uiteindelijk besluit ze om toch te gaan. Ze vraagt aan Dean of hij met haar mee wilt. Na even twijfelen, besluit hij dan toch om mee te gaan. Lorelai is ziek en komt erachter dat haar dochter de hele nacht niet thuis is gekomen.

GG12
Bron Foto: tvfanatic.com

10. Foregiveness and Stuff

Dean: We were reading a book and then we fell asleep.
Lorelai: Pick a more interesting book next time.

Lorelai is niet uitgenodigd voor het kerstdiner bij haar ouders thuis. Rory echter wel. Lorelai wordt in paniek opgebeld en krijgt te horen dat haar vader in het ziekenhuis ligt. Maar of dit goed afloopt..?

11. Paris is Burning

Rory: Every time Mom stuck her finger in his cage, he’d bite her.
Lorelai: And laugh.
Luke: Hamsters can’t laugh.
Lorelai: Oh, this one laughed – trust me.

Paris heeft het moeilijk om school. Haar ouders staan op het punt om te scheiden en iedereen op school weet er van af. Lorelai heeft gemengde gevoelens. Ze staat op het punt om het uit te maken met Max. Maar dan is er een dag voor ouders op school. Ze ziet Max weer en heel de school komt erachter wat er gaande is.

12. Double Date

Lorelai: I certainly don’t want Rory to turn out like me.
Mrs. Kim: I don’t want Lane to turn out like you either.
Lorelai: Now I believe that’s the first thing that you and I have ever agreed on.

Lane is verliefd op een vriend van Dean. Ze vraagt aan Rory of ze een dubbele date kan regelen, dat ze met z’n vieren iets gaan doen. Dit gebeurd ook en Lane is toch niet zo enthousiast meer. Ook Lorelai wordt meegesleept in een double date, die ook niet zo’n groot succes is.

GG10

13. Concert Interruptus

Lorelai: Who wants cheese?
Rory: Are there crackers?
Lorelai: Somewhere in the state of Connecticut, yes, there are crackers.
Rory: And in the Gilmore house?
Lorelai: Who wants cheese?

Sookie heeft concertkaartjes voor ‘The Bangles’ geregeld voor Lorelai, Rory, Lane en haarzelf. Lane verteld verongelijk de waarheid aan haar moeder dus ze mag niet meer mee. Paris, Madeline en Louis komen studeren bij Rory thuis, voor een schoolproject. Lorelai vind dat Rory met hun naar het concert moet gaan, maar of dit goed afloopt?

14. That Damn Donna Reed

(Rory sets a bird cage down on the table)
Lorelai: What is that?
Rory: It’s for school.
Lorelai: Aww, he’s so cute! What’s his name?
Rory: Case Study Number Twelve.

Dean kijkt samen met Rory en Lorelai naar ‘The Donna Read’ show. Hij vind het normaal dat een vrouw eten kookt voor haar gezin. Lorelai en Rory gaan daar echter tegenin.
Lorelai begin langzaam gevoelens te krijgen voor Luke. Maar dan komt er iemand langs, waar ze niet op had gerekend.

15. Christopher Returns

Rory: So where did you guys go?
Lorelai: Nowhere.
Rory: Where’s nowhere?
Christopher: Where we were.

Christopher, Rory’s vader, is in Star Hollow. Hij probeert om zo dicht mogelijk bij Lorelai te komen. Lorelai’s ouders nodigen Christopher en zijn ouders, uit om te komen dineren. Alleen alles loop niet zoals geplant.
GG06

Bron Foto: gilmoregirlsportugal.blogspot.nl

16. Star-Crossed Lover and Other Strangers

Lorelai: I miss Max.
Rory: I know.
Lorelai: I had a dream about him the other night.
Rory: Really? Dirty?
Lorelai: No, absolutely not. And when you’re 21, I’ll tell you the real answer.

Er is een festival gaande in Stars Hollow. Alle liefdeskoppels gaan erheen omdat het zo romantisch is. Rory en Dean hebben 3 maanden verkering. Dean verteld Rory dat hij van haar houdt maar Rory weet niet goed wat ze terug moet zeggen. Is ze wel echt verliefd op Dean?

17. The Breakup, Part 2

Lorelai: Did you rearrange the furniture?
Rory: Yes.
Lorelai: So, was there any reason that you suddenly felt the need to move around large pieces of furniture first thing in the morning?
Rory: I was up. It was there.

Rory probeert haar gevoelens voor Dean weg te werken met lijstjes. Ze heeft een lijstje gemaakt van welke producten er allemaal missen in huis. Lorelai’s gevoelens voor Max komen echter weer naar boven. Ze besluit om hem thuis op te zoeken.

18. The Third Lorelai

Richard: Long distance phone call.
Lorelai: God?
Richard: London
Lorelai: God lives in London?
Richard: No, my mother lives in London.
Lorelai: Your mother is God? So, God is a woman.

Lorelai’s grootmoeder komt op visite. Ze wil Rory een hoop geld geven zodat ze genoeg heeft om door te studeren. Emily ziet dit echter niet zitten. Ze beseft dat Lorelai dan geen geld meer van hen hoeft te lenen en dat ze dan ook niet meer langs komt. Zal Rory het geld uiteindelijk in handen krijgen?
GG09

Bron Foto: tvfanatic.com

19. Emily in Wonderland

Lorelai: So, this is the fascinating storage area where fascinating acts of storage take place.
Luke: Yup, this is it.
Lorelai: Some good looking pickles.
Luke: What are you doing?
Lorelai: I’m admiring your pickles.

Emily komt Rory opzoeken in Star Hollow. Rory geeft haar een rondleiding door het dorp. Lorelai spreekt met Rachel af om een oud hotelletje te bekijken. Ze begint er tegen Luke over dat hij het misschien raar vind dat hun met elkaar om gaan. Maar Luke zegt dat hij er geen problemen mee heeft.

20. P.S. I Lo..

Rachel: Hi there.
Lorelai: Oh, hi. This isn’t what it looks like.
Rachel: It looks like you’re dressing him (Luke)
Lorelai: Oh… then it is what it looks like!

Rory is weggelopen van huis. Ze is al een tijdje moe en van streek, ze wilde gewoon even weg uit Stars Hollow. En weg van de mensen, inclusief haar moeder. Lorelai is doodongerust en komt er dan eindelijk achter dat Rory bij haar grootouders overnacht. En daar is ze niet zo heel blij mee.

21. Love, Daisies & Troubadours

Luke: I forgot my toolbox, so I just thought I’d come pick it up.
Lorelai: Oh, yeah. It’s right over here. Rory and I couldn’t lift it or we would’ve brought it to you, and then we got used to having it here, so we named it Bert, and we’d say, “Good night, Bert,” and it’d say, “Good night girls,” and–we spend too much time home alone.

Lorelai’s relatie met Max wordt nu wel heel serieus. Terwijl Rachel, Luke van zich af probeert te houden. Rory probeert contact te zoeken met Dean maar loopt hem telkens mis. Tenslotte komt Dean opdagen bij Rory’s school.

GG07
Bron Foto: fanpop.com

Zo dat was het dan! Heel seizoen 1 van de serie ‘Gilmore Girls’. Seizoen 1 heb ik het vaakst gezien maar hij blijft erg leuk! Ik heb dan ook eigenlijk niks slechts te zeggen over ‘Gilmore Girls’. Het is grappig met hier en daar een beetje drama. Iedereen praat wel erg snel, dus ik raad je aan om de serie te kijken met ondertiteling. Het is echter wel een serie die je echt moet volgen. Als je dan ook maar één aflevering mist, ben je het alweer kwijt (dat is misschien een beetje overdreven, maar iedere aflevering volgt de andere precies op).

Hieronder nog wat foto’s van de dvd-box.

IMG_4694

IMG_4688

IMG_4684

IMG_4685

IMG_4686
Heb jij ‘Gilmore Girls’ wel eens gezien? Zo ja, wat vond je ervan?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post