Brimstone

Sinds dat ik een Pathé pas heb, ga ik regelmatig naar de Sneak Preview waarbij er iedere dinsdag om 21:00 een film draait die nog uit moet komen. Dankzij Ellis ben ik erachter gekomen dat er een Facebook pagina en een Twitter account is die iedere dinsdag hints plaatsen over de film die die avond gaat draaien.

Een tijdje geleden kwam ik er dus achter dat Brimstone die avond draaide. Ik had er nog nooit van gehoord dus zocht er een trailer van op en mijn eerste indruk was; wat is dit voor anti-vrouwen film? Toch heb ik de film, waar ik met een beetje tegenzin naartoe ging én die ook nog eens 148 minuten duurde (reken maar uit) helemaal afgekeken.

brimstone_02_make_it_personal

Iedereen in het dorpje is gefascineerd door de nieuwe dominee met het enorme litteken op zijn gezicht en hij lijkt iedereen op hun gemak te stellen. Behalve Liz – zij gelooft niet in zijn praatjes. Liz Brundy is getrouwd met een wat oudere man en samen hebben ze dochtertje. De man heeft ook nog een zoon, maar dit is niet haar echte zoon. Liz is een vroedvrouw, en wanneer er bij een bijeenkomst een vrouw plots lijkt te bevallen, is er iets mis waardoor één van de twee het niet overleeft. Liz moet snel een beslissing maken voordat ze beide het leven achter zich laten, dus besluit ze om de vrouw te laten leven en de baby te ‘vermoorden’.

De dominee komt achter haar en haar gezin aan, om haar te laten zien en voelen dat moord niet iets is waar ze mee weg kan komen. Liz kan niet praten – ze heeft namelijk geen tong meer – dus haar man komt voor haar op – met alle gevolgen van dien…

brimstone_03_make_it_personal

Brimstone is geregisseerd door Nederlandse regisseur Martin Koolhoven. Ik ben geen fan van Nederlandse films en meestal ook niet van Nederlandse regisseurs. Gelukkig is Brimstone geen Nederlandse film, dus dat was zeker een pluspunt. De film bevat vier hoofdstukken namelijk Revelation, Exodus, Genesis en Retribution. Deze vier hoofdstukken vertellen het verhaal van Liz Brundy (Dakota Fanning), overigens niet in chronologische volgorde, om de spanning er in te houden – heel slim gedaan van Koolhoven. Tijdens het kijken van de film begin je je een heleboel af te vragen, wat dus allemaal duidelijk wordt naarmate je alle hoofdstukken in de goede volgorde achter elkaar kunt plakken.

De film is erg donker met grauwe kleuren, wat perfect bij het verhaal past. Ik kan me haast niet voorstellen dat mensen ergens zo sterk in geloven dat ze denken dat ze alles volgens de juiste regels doen, terwijl het allemaal gewoon *&$^ed up is. Af en toe werd er trouwens ook Nederlands gesproken in de film door Anna (Carice van Houten) en Joanna (Emilia Jones). Heel apart om dit ineens te horen, maar wel realistisch aangezien ze eigenlijk gewoon Nederlanders zijn, maar verplicht worden door The Reverend (Guy Pearce) om Engels te praten.

brimstone_04_make_it_personal

In de eerste instantie dacht ik dus dat dit een super vrouw-onvriendelijke film was – vrouwen hebben geen recht van spreken en moeten alles doen wat hun man hen opdraagt. Sommige worden ook nog eens een keer gemarteld waarbij de man de vrouw overtuigd dat ze moet straffen voor wat ze heeft gedaan. Best wel heftig, maar de man wordt zo ook als een onmenselijk beest neergezet.

Brimstone is gewelddadig, met veel gore maar zó spannend dat je op het puntje van je stoel blijft zitten totdat die 148 minuten voorbij zijn!

Martin Koolhoven is zeker niet vies van een beetje bloed. Er komt namelijk erg veel geweld, bloed en gore voor in Brimstone. Als je daar niet tegen kunt, kun je deze film beter overslaan. Hou je wel van een ijzersterk verhaal waardoor je in spanning blijft kijken? Dan is Brimstone zeker een aanrader! Ik moet toegeven dat ik op een bepaald moment, ook een keer weggekeken heb, al kan ik even niet meer herinneren wat het nou precies was – het was in ieder geval erg ranzig ;D

Titel: Brimstone | Regisseur: Martin Koolhoven | Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment | Genre: Mystery, Thriller, Western | Met onder andere: Guy Pearce, Dakota Fanning, Carice van Houten en Kit Harington | Speelduur: 148 min. | Jaar: 2016 | EAN: 2750073559506 | Waardering:★★★★☆

Reserveer bij bol.com

Bron foto’s: 1, 2, 3, 4

2 Comments

  • sammie

    February 3, 2017 at 12:27 pm

    Hm hij klinkt ontzettend spannend, deze ga ik onthouden!

  • Marcia

    February 4, 2017 at 9:11 pm

    Ik vond het verhaal van Brimstone zeker wel mooi, maar het was me persoonlijk iets te grafisch.. Ik heb een aantal keren achter mijn sjaal geschuild omdat ik het te ranzig vond XD

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post