Liefdesbrieven aan de Sterren – Ava Dellaira

Het begint allemaal met een opdracht voor Engels: schrijf een brief aan een overleden persoon…
Laurel kiest voor Kurt Cobain, omdat haar zus May gek was op zijn muziek. Net als May stierf hij jong. Na die eerste brief schrijft Laurel er nog veel meer aan dode sterren. Ze vertelt over haar leven op school, haar eerste verliefdheid en het verdriet om de dood van haar zus. Maar hoe kun je rouwen om iemand die je nog niet hebt vergeven voor wat zij heeft gedaan?

IMG_7590_2

In Liefdesbrieven aan de Sterren zie je hoe hoofdpersonage Laurel, brieven schrijft aan overleden personen – overleden beroemde personen. Het begon allemaal met een opdracht voor Engels, waarin de gehele klas één brief moest schrijven aan een overleden persoon. Bij Laurel is het nogal uit de hand gelopen en bleef dankzij deze opdracht, steeds maar meer brieven schrijven. Deze brieven gaan over haar leven nu en over haar vroegere leven – toen haar zus May nog leefde.

Laurel heeft het er heel moeilijk mee dat haar zus niet meer in leven is. Ze keek echt tegen May op en wilt het liefste precies hetzelfde zijn als haar. Ook heeft ze er moeite mee dat haar moeder op een dag gewoon zomaar is vertrokken. Laurel denkt dat het met de dood van haar zus te maken heeft. Ze woont nu bij haar vader en haar tante. Op haar nieuwe school leert ze twee meiden kennen die haar beste vriendinnen worden. Ze zijn wel een beetje rebels, maar dat heeft Laurel wel in haar leven nodig. Tegen hen vertelt ze eigenlijk vrij weinig – al haar gevoelens schrijft ze op papier. Over hun komt ze echter wél heel veel te weten…

IMG_7591_2

Zelf moest ik even in het verhaal komen. Je weet al zo’n beetje vanaf de eerste pagina dat Laurel’s zus May niet meer in leven is en dan begint het gelijk te kriebelen; waarom niet? Wat is er met haar gebeurt? Hoelang is ze al dood? Gedurende het verhaal kom je erachter wat er precies met haar gebeurt is, dus je moet wel een beetje geduld hebben! Laurel heeft ook een groot geheim wat ze met zich mee draagt en wat ik zo mooi vind aan dit boek is net alsof het lijkt dat ze het je persoonlijk wilt vertellen, maar dat ze er toch even de tijd voor moet nemen. En dat je erachter komt dankzij het lezen van haar emotionele brieven.

Het boek wordt vertelt vanuit Laurel’s perspectief maar toch op een hele aparte manier; het hele boek bestaat namelijk uit brieven. Brieven die Laurel schrijft aan overleden personen zoals Kurt Cobain, Amy Winehouse en nog veel meer. Het is even wennen ook want de ene brief gaat over het heden, terwijl de volgende weer plots over het verleden kan gaan. Maar het is niet moeilijk om tussen het heden en verleden over te schakelen. Hierdoor bouw je wel een sterke band op met Laurel. Het is net of dat je in haar hoofd kunt kijken.

IMG_7592_2

Alle andere personages, zoals Nathalie, Hannah en Sky, vond ik ook echt heel goed omschreven. Wanneer je over hun leest, kun je je goed inbeelden wat voor soort types het zijn en waarom Laurel er mee optrekt. Er gaat trouwens ongeveer een jaar overheen over dit boek. Op sommige momenten vond ik het dan ook wel iets te snel gaan – dan waren ze bijvoorbeeld weer drie weken vooruit in de tijd. Opzich niet heel erg, want zo zit er lekker een rap tempo in het verhaal en kun je snel weer over Laurel’s volgende belevenissen lezen.

Nu moet ik heel eerlijk toegeven dat ik niet gehuild heb op het einde, terwijl ik heb gelezen dat een hoop boekbloggers wel even een traantje hebben laten rollen. Het was een erg mooi einde, maar toch raakte het me niet zó erg. Ik had wel een opgelucht gevoel nadat ik het boek uit had, omdat het toch wel over een heel heftig onderwerp gaat. Desalniettemin is Liefdesbrieven aan de Sterren een dikke aanrader! Een erg emotioneel boek waarbij je erg verbonden wordt met de hoofdpersoon en wat je bijna niet weg kunt leggen. Zo zat ik bijvoorbeeld nog tot midden in de nacht te lezen, totdat mijn ogen langzamerhand dichtvielen en ik niet verder meer kon lezen, haha!

IMG_7597_2

Titel: Liefdesbrieven aan de sterren | Originele titel: Love Letters to the Dead | Auteur: Ava Dellaira | Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff | Genre: Young Adult, Contemporary, Drama | Pagina’s: 384 | ISBN: 9789024569465 | Waardering:★★★★☆

Koop bij bol.com

3 Comments

 • Justine

  January 15, 2016 at 9:16 am

  Klinkt als een heel mooi boek!

 • Lieke

  January 18, 2016 at 2:00 pm

  Lijkt me een heel bijzonder boek, staat al een tijd op mijn to read lijstje!

 • – Collective Haul – Februari 2016

  March 4, 2016 at 7:30 am

  […] L.S. Amsterdam kreeg ik dit mooie exemplaar van Liefdesbrieven aan de Sterren omdat ik een recensie online had gezet van de bind-up die we toen kregen tijdens het VIB YA […]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post