Oog om Oog – Buddy Tegenbosch

Al vanaf de basisschool hoort Jaap-Jan er niet bij. Hij weet wat daarvan de reden is en die reden heeft een naam: Ivar. Door de sadistische spelletjes van Ivar leeft Jaap-Jan elke dag in angst. Maar wanneer hij achttien is, neemt hij een besluit: vanaf nu gaat alles anders. Hij verhuist, gaat op kamers en begint aan een studie psychologie.

Tot zijn verbazing maakt hij snel vrienden, komt hij op een fantastische plek te wonen en wordt hij barman in de grootste club van de stad. Jaap-Jan, inmiddels JJ voor zijn vrienden, heeft het prima naar zijn zin. Totdat op een avond een oude bekende de club binnenkomt: Ivar. Voor de tweede keer neemt JJ een besluit, ditmaal met verstrekkende gevolgen.

IMG_7557_2

Jaap-Jan werd, toen hij nog op de basisschool zat, heel vaak gepest en getreiterd door Ivar. Medeleerlingen en zelfs zijn leerkrachten, durfde hem niet te helpen. Iedereen was bang voor Ivar. Jaap-Jan had toentertijd één vriendinnetje en één vriendje: Vero en zijn hond, Peper. Af en toe ging hij ook nog om met Stijn, een ander vriendje van hem. Maar meer dan dat, had hij ook echt niet nodig, omdat hij wist dat iedereen toch niet met hem om zou durven gaan – omdat ze bang waren voor Ivar.

Nu Jaap-Jan achttien jaar is, begint hij met studeren. Hij gaat op kamers en volgt de studie psychologie. Tot zijn grote verbazing, hoort hij er eindelijk eens een keertje bij! Jaap-Jan, of JJ (zo noemen zijn nieuwe vrienden hem) heeft de tijd van zijn leven wanneer op optrekt met zijn nieuwe vrienden – hij mag zelf bij hen in hetzelfde gebouw wonen. In de eerste instantie vertrouwd hij het niet helemaal, maar deze mensen lijken hem echt te mogen.

Later wordt hij zelfs gevraagd of hij in de grootste club van de stad komt werken. Natuurlijk wil hij dat! Hij kan dat extra zakcentje wel goed gebruiken. Hij gaat achter de bar werken en op een dag staat er een oude bekende voor zijn neus: Ivar. Jaap-Jan is er van overtuigd dat Ivar hem niet herkent heeft en vanaf die dag, houdt JJ Ivar maar al te goed in de gaten. Ditmaal zal alles anders lopen…

IMG_7556_2

Oog om Oog zit een beetje apart in elkaar, wat ik nog niet vaak gezien heb bij andere boeken. En dit bedoel ik vooral positief! Na het lezen van ieder hoofdstuk, lees je een soort van flashback over het verleden van Jaap-Jan. In deze korte stukjes kom je erachter hoe en hoe vaak Ivar hem getreiterd heeft. Deze stukjes zijn ook schuingedrukt en vond ik misschien nog wel het interessants om te lezen. Mede doordat dit eigenlijk wel het belangrijkste is. Want weet je niks over JJ’s verleden af, dan was het boek lang niet zo boeiend geweest en was het waarschijnlijk een heel ander verhaal geworden.

Buddy zijn schrijfstijl is zo ontzettend fijn – het boek leest echt als een trein! Er komt geen moeilijk taalgebruik in voor en de zinnen lopen lekker vloeiend in elkaar over. Aan het eind van ieder hoofdstuk wil je gewoon weten hoe het verder gaat met Jaap-Jan. Je leeft echt met hem mee, en wilt als allerliefste die Ivar gewoon even een klap voor zijn kop verkopen (sorry voor mijn taalgebruik) ^^”

IMG_7552_2

De personages in dit verhaal zijn ook super goed uitgewerkt, ze hebben allemaal hun eigen persoonlijkheid en je kunt ze daarom ook goed uit elkaar houden. Zelf vind ik het wel fijn als er niet mega veel personages voorkomen in een boek, want dan raak ik echt heel erg confused. Ook vond ik het fijn om te lezen dat Jaap-Jan zo’n goede band heeft met zijn hond, Peper. Ik weet niet wat het is, maar telkens als er een hond voor komt in een verhaal, denk ik aan de band die ik met de mijne heb – en daardoor kan ik me op zulke momenten ook erg goed inleven.

Ik zou niet snel zeggen dat dit boek herkenbaar voor mij is, omdat ik nooit gepest ben, maar dankzij dit boek, weet ik ook hoe mensen zich diep van binnen voelen wanneer zij gepest worden – en dat is niet cool. Het kwam zo geloofwaardig over, dat ik er echt versteld van stond dat ik een boek over zo’n heftig onderwerp, zó leuk kon vinden. Als ik een minpuntje zou moeten noemen, zou het de tweede helft van het boek zijn. Ik weet niet wat het was, maar in het begin van de tweede helft vond ik het niet zo spannend als dat ik had gehoopt. Naarmate de tweede helft zich vorderde, kon ik op een gegeven moment het boek echt niet meer wegleggen – ik moest en zou weten hoe het zou eindigen!

IMG_7546_2

Graag wil ik uitgeverij Unieboek | Het Spectrum (Van Goor) nogmaals bedanken voor dit recensie exemplaar!

Titel: Oog om Oog | Auteur: Buddy Tegenbosch | Uitgeverij: Van Goor (Uniekboek | Het Spectrum) | Genre: Young Adult, Contemporary | Pagina’s: 303 | ISBN: 9789000347599 | Waardering:★★★★½

Koop bij bol.com

8 Comments

 • Ellis

  January 5, 2016 at 12:08 pm

  Hihi, hij is uit;)

 • Lilian

  January 5, 2016 at 3:39 pm

  Ik moet deze lezeeeen

 • Monica

  January 5, 2016 at 5:52 pm

  Ik vind dit op het moment eigenlijk het beste YA boek van Nederlandse bodem!

 • Lindsey Welters

  January 5, 2016 at 6:11 pm

  Jaaaaaa, ik zag je comment op mijn recensie dus ik moest ook wel de jouwe lezen natuurlijk! Jouwe is gesigneert…JALOERS MUCH. Maar ik ben het helemaal met je eens.

 • Annelies

  January 5, 2016 at 8:17 pm

  Lijkt me een heel leuk boek, ik zet hem op mijn lijstje.

 • Judith

  January 6, 2016 at 2:59 pm

  Ik heb dit boek al meerdere malen voorbij zien komen, maar mijn interesse is nu pas echt gewekt! Spannend en meeslepend: heerlijk. 😀

 • Jessica

  January 10, 2016 at 12:04 am

  Ik vond dit boek ook echt fantastisch geschreven, dat had ik vooraf stiekem niet verwacht.

 • Floor Daasvand

  January 10, 2016 at 5:55 pm

  Lijkt me een leuk boek om te lezen! Trouwens, ik vind je nieuwe lay-out heel mooi!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post